Projekti

1

AFIRMACIJA ŽENSKOG PREDUZETNIŠTVA/INICIJATIVA ZA RURALNI RAZVOJ

Naš prvi projekat bila je AFIRMACIJA ŽENSKOG PREDUZETNIŠTVA/INICIJATIVA ZA RURALNI RAZVOJ.
Imali smo za cilj da kroz stručno obrađenu i prezentovanu temu, afirmišemo žene u ruralnim sredinama da podele svoje iskustvo a time podstaknu još nekog da razmisli ali i deluje u sličnom pravcu.
 

2

Vino - gutljaj ljubavi i zdravlja

Drugi projekat: „Vino-gutljaj ljubavi i zdravlja“- imao je za cilj da datum dobije i korisnu notu.
14.februar kao dan vina i vinogradara; ljubavi a u narodu pozbat kao dan SV:Trifuna i SV.Valentina-osmišljen kao dan sa tematskim predavanjem o mogućnostima ratvoja vinogradarstva u našoj regiji. Takođe i o konzumaciji vina ali i njegovom blagotvornom dejstvu na organizam u pravim merama.
 

U prvoj godini smo dobili interesovanje koje nas je podstaklo da u narednoj proširimo listu učesnika ali i ceo događaj.

Osim okruglog stola, pripremili smo i mini sajam ženskog preduzetništva i dobili podršku zrenjaninskih kompanija ali i izuzetnu pažnju sugrađana.

3

Sajam Ženskog preduzetništva "IZRONI"

Sajam Ženskog preduzetništva „IZRONI“ ,uz podršku Grada Zrenjanina, nastao je kao potreba da predstavi preduzetnice našeg grada.
Simboličnog naziva sa značenjem da I Zrenjanin jeste deo uspešnog preduzetničkog neba.
U okviru sajamske izložbe, u jednom od najlepših delova grada-Karadjordjevom parku, predstavile su se preduzetnice opštine Zrenjanin,Žitište; iz Novog Sada, Beograda, Užica…
Turističke organizacije Žitište i Zrenjanin, na ovom dogadjaju, pomogli su i učestvovali sa predstavljanjem na štandovima.
Sportski savez nam je dao podršku u čijim prostorijama su održani veoma važni okrugli sto o preduzetništvu-gde su govorili predstavnici svih važnih institucija i organizacija na ovu temu.
Takodje je održano predavanje dr.Svjetlane Ždrale : “Kako uspeti u poslu i ne odustati od sopstvene duše“

4

Franc List Fest

Projekat nastao iz želje da se unapredi položaj kulture i turizma.
Budući da udruženje okuplja i nekoliko diplomiranih turizmologa, želeli smo unaprediti mogućnosti, stručnim zalaganjem u ovoj oblasti, prezentovanjem izuzetnosti kojima se ponosi naša sredina.
 
5.3.2016. Nastala je ideja o festivalu Franc List Fest:
 

INICIJATIVA ZA KULTURNU MANIFESTACIJU “ DANI FRANCA LISTA“

Kulturno turističko nasleđe u našoj sredini nudi nam nebrojene mogudnosti za unapređenja današnje društvene situacije.
Jedna celina koja nudi višestruku mogudnost je i dvorac „Kaštel“-Ečka.

Kulturno-turistička tačka kakva „Kaštel“-Ečka jeste; može iznova dobiti međunarodnu pažnju kakva ga je krasila u najslavnijoj istoriji.
Kurioziteti koji ga krase su impozantna arhitektura zaštidena od strane „Zavoda za spomenike kulture“ ali i istorijske činjenice o boravku srpskih i mađarskih prestolonaslednika i diplomatije, društveno- kulturnih ličnosti ali nadasve jednog velikana svetske umetnosti -FRANCA LISTA.

Podatak da je Franc List otvorio „Kaštel“, kao „čudo od deteta“ , tredeg dana svečanosti koja je celo mesto pretvorila u pozornicu umivenu i sa dobrodošlicom, otvara mogudnosti koje, čini se nikada nisu dovoljno reprezentovane. Inicijativa je nastala u želji da se ovakve mogudnosti unaprede u cilju bolje društveno-kulturno-turističke ponude kroz festival međunarodnog karaktera.

U zamisli je višednevni festival, koji bi obuhvatio nastup Zrenjaninske Filharmonije (možda i takmičenje u Listovim delima inostranih učesnika);
Mesto održavanja bi moglo uključiti više lokacija, ukoliko su i različiti učesnici ali nastup Zrenjaninske Filharmonije zamišljen je u bajkovitom vrtu dvorca uz autentično zdanje fontane, gde bi mogli predstaviti i neko novo „ČUDO OD DETETA“ .

Ovakav događaj otvara niz tema ali svakako i širenje međunacionalnih odnosa kakvi su srpsko-mađarski (ili sa bilo kojom od zastupljenih nacija na ovom prostoru).

Bududi da je Franc List bio mađarske nacionalnosti, kroz razumljiv jezik njegove muzike, otvorimo vrata i produbimo prijateljske odnose ali sa namerom da se u svakodnevnom odnosu bolje razumemo.

Ove godine bi zamisao bila na skromnijem nivou uz sredstva koja bi nam pomogla da verodostojno i kulturno podstaknemo i međunarodne institucije da se uključe i uzmu učešde u istom tokom naredne godine.

Promocijom i ovogodišnjim nastupom , uz podršku Grada Zrenjanina, zamisao je da naredne godine uz učešde u prekograničnim projektima ili projektu kakav je projekat „EVROPA ZA GRAĐANE“, zamisao pretočimo u realizovan uspešan kulturni događaj koji bi oživeo region kulturnom notom sa tradicijom za naredni period.

Zrenjanin, 05.III 2016. 

Marijana Kerleta
                                          ***
Našu inicijativu je podržala kompanija „Color Media Communications“, sa izuzetnim i cenjenim timom i aktivnostima na čelu sa gospodinom Robertom Čobanom i njegovim saradnicima.
Izuzetnim iskustvom i predlozima, od ideje je došlo do realizacije.
Na realizaciji je Color Media Communications kao selektora festivala imenovala cenjenu Jovanku Višekrunu, saradnicu za organizaciju-Jelenu Jahuru, saradnicu za projekte-Gordanu Bjelajac, dok su u timu ispred udruženja poslovnih žena SOFIA bile Sanja Knežević, Slavenka Petković, Biljana Minić, Ivana Bošnjak-Bošnjak i Marijana Kerleta-od koje je ideja i potekla.
 
Projekat su podržali Vlada Vojvodine, Grad Zrenjanin, i Generali Osiguranje.
 
 
Zatvori